Koľko krokov denne? 10-tisíc krokov je marketingový výmysel.

13. septembra 2021

Marketingové majstrovstvo japonského výrobcu krokomerov pred olympiádou v roku 1964 v Tokiu urobilo z jeho vymysleného tvrdenia, že denne treba nachodiť 10-tisíc krokov, dodnes omieľanú dogmu. Pritom preň skutočne nemal žiadne vedecké výskumy, jednoducho sa mu to číslo páčilo a dalo sa ľahko zapamätať.

Lenže odvtedy sa chôdzou, jej účinkami a potrebným množstvom pre zdravie človeka zaoberalo mnoho výskumov. Koľko tých krokov denne teda naozaj potrebujeme? A ktoré ďalšie „zaručené“ pravdy zo sveta športu a jeho vplyvu na zdravie sú vlastne nepravdy?

Odpoveď nájdete na webe AkoBuk.sk, ktorý každý jeden svoj článok stavia na vedeckých výskumoch a dokázaných faktoch. Nájdete tam aj odkazy na tieto výskumy, takže si ich môžete sami podrobnejšie naštudovať.

Koľko krokov v skutočnosti potrebujeme

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by sa dospelí ľudia, ktorí chcú ostať zdraví, mali hýbať takto: 

Aeróbna aktivita v miernom tempe

Aspoň 150 minút, teda 2 a pol hodiny týždenne. Patrí sem chôdza, ale aj bicyklovanie. Ak by ste si to rozdelili na celý týždeň, vychádza to na polhodinku denne. A to pri chôdzi znamená 3- až 4-tisíc krokov denne.

Intenzívne cvičenie

Aspoň 75 minút za týždeň, teda 10 minút krátkeho, ale svižného cvičenia denne. To neznie až tak zle, nie?

Kombinácia dvoch predchádzajúcich typov

Približne 75 až 150 minút týždenne. Napríklad si jeden deň dáte 10 minút intenzívneho cvičenia a v iný deň sa pôjdete na pol hodinku poprechádzať.

To je dávka cvičenia a pohybu, ktorú by ste si mali dopriať, aby ste na tom zostali tak, ako ste. Ak však svoj stav chcete zlepšiť, mali by ste tieto čísla zdvojnásobiť.

Aby ste boli zdraví, hýbte sa minimálne 10 minút intenzívne alebo 30 minút pokojnejšie. Foto. Shutterstock

Aj bežcom môže stránka AkoBuk.sk poslúžiť nejednou užitočnou informáciou. Napríklad, ako efektívne nahradiť bežecký tréning, keď naň nevychádza čas. Alebo ako sa „donútiť“ do tréningu, keď sa nám naozaj strašne nechce.

Mať správne informácie je dôležité. Lebo tie vymyslené môžu byť až zdraviu škodlivé. I keď práve prvá spomínaná o 10-tisíc krokoch denne takou nie je. Pokojne kráčajte aj viac, ak máte čas a chuť. Ale tiež sa nemusíte stresovať, ak tých krokov urobíte o niečo menej.

Zdroj: Running, túto rubriku vám priniesla zdravotná poisťovňa Dôvera.
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu