Recept na špaldový jablkový koláč, ktorý chutí každému

21. novembra 2020
Jablkový koláč. Foto: Shutterstock

Máme pre vás recept na šťavnatý celozrnný špaldový jablkový koláč, nad ktorým neohrnú nosom ani ľudia, čo celozrnné potraviny nejedia. Prezradíme vám, že je to náš najobľúbenejší jesenný recept na koláč.

Koláč sa dá pripraviť na plech, ale najkrajší je v tortovej forme.

Suroviny:

  • 200 g celozrnnej špaldovej múky (ideálne čerstvo pomletá)
  • 50 g hladkej špaldovej múky
  • 2 PL zlatého klasu
  • 180 g trstinového cukru
  • 180 g masla
  • 2 vajcia (dá sa zameniť za pomleté a namočené ľanové semienka)
  • štipka soli
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • veľa jabĺk (aspoň 1 kg)
  • trochu citrónovej šťavy
  • škorica
  • do postrúhaných jabĺk môžeme pridať aj trochu škoricového cukru
Špaldový jablkový koláč. Foto: Shutterstock
Špaldový jablkový koláč. Foto: Shutterstock

Postup:

  1. Zmixujeme rozpustené/zmäknuté maslo, cukor a vajcia. Pridáme múku, zlatý klas, štipku soli a sódu bikarbónu.
  2. Nastrúhame jablká, pokvapkáme ich citrónom, posypeme škoricou a zamiešame.
  3. Vymastíme tortovú formu alebo plech. Dolu dáme cesto. Cesto sa dá dať s jablkami do 1 alebo 2 vrstiev, trochu lepšie sú 2 vrstvy.
  4. Pečieme jednu hodinu na 180°C.

Text a foto: MS

1/1
Zavrieť reklamu