Fazuľa Adzuki lieči obličky. Jedáva sa na sladko aj na slano.

18. novembra 2018
Fazuľa Adzuki. Foto: Shutterstock

Fazuľa Adzuki, nazývaná kráľovnou fazule, pochádza z Číny. Tu ju zaraďujú medzi „top“ potraviny po stránke chuťovej, ale aj zdravotnej. Najčastejšie sa používa do sladkých jedál, pre jej jemnú chuť po orieškoch, ale je vhodná aj na použitie do slaných jedál.

Fazuľka Adzuki je vhodná na tepelnú úpravu aj na klíčenie. Je nabitá živinami potrebnými pre dokonalé fungovanie tela.

Podporuje trávenie, chudnutie a dobrý cyklus tela. Jej pravidelná konzumácia je prevenciou proti všetkým ochoreniam obličiek (vrátane onkologických).

Slovo adzuki znamená „malá fazuľa“. Obsahuje dostatok bielkovín, vápnik a fosfor.

Tradičný japonský koláčik z fazule Adzuki a ryže. Foto: Shutterstock
Tradičný japonský koláčik z fazule Adzuki a ryže. Foto: Shutterstock

Pri jej varení nepoužívajte príliš veľa korenín, aby ste neprekryli jej originálnu chuť. Fazuľa Adzuki sa dá použiť ako prísada do jedál, polievok alebo koláčov.

V Ázii sa z nej varí tzv. Adzuki-mochi, čo je pokrm, ktorý pozostáva z fazule a ryže. Jedlá z nej pripravené sú ľahko stráviteľné a prinášajú pocit dlhodobého zasýtenia.

Účinky na zdravie

  • Podporuje imunitu
  • Podporuje trávenie
  • Zlepšuje pravidelnú stolicu
  • Zabezpečuje detoxikáciu celého tela
  • Podporuje chudnutie
  • Zvyšuje tvorbu svalovej hmoty
  • Podporuje pevnosť kostného tkaniva a kĺbov
  • Prevencia osteoporózy
  • Prevencia pred rakovinou


Text: amaranth.sk
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu