Trinásť vitamínov pod lupou. Prečo sú pre nás prospešné?
Vitamíny sú organického pôvodu a vytvárajú ich žijúce organizmy. Ľudské telo si ich nedokáže vyrobiť, preto ich musíme prijímať v potrave.
Telo je vytvorené z buniek, ktoré sú maličkými výrobňami molekúl. Sú obklopené tukovou membránou a ako palivo využívajú sacharidy. Väčšinu molekúl, ktoré produkujú, vyrábajú vo forme proteínov. Na to, aby telo prežilo, potrebuje veľké dávky tukov, sacharidov a proteínov, ale vyžaduje si aj malé dávky mikroživín, teda vitamínov a minerálov.
Prijímame ich preto, aby naše telo vedelo vytvárať enzýmy a hormóny – tie telu pomáhajú udržiavať rovnováhu tekutín, aby mohlo posielať signály na krátku aj dlhú vzdialenosť a aby posilňovalo a opravovalo tkanivá.
7 zdravých potravinových kombinácií
Vitamín A ~ Vajcia, syr, olejnaté ryby
Vitamín A potrebujeme na tvorbu očných pigmentov citlivých na svetlo. Je tiež zodpovedný za imunitu a zdravú pokožku.
Vitamín B1 (tiamín) ~ Obohatené obilniny, orechy, mäso
Prvý z ôsmich vitamínov B rozkladá tuky a sacharidy, aby sa z nich uvoľnila energia.
Vitamín B2 (riboflavín) ~ Mlieko, vajcia, obohatené obilniny
B2 podporuje uvoľňovanie energie. Ako antioxidant pomáha telu zbavovať sa voľných radikálov.
Vitamín B3 (niacín) ~ Pečienka, ryby, pšenica, slnečnicové semienka
B3 rozkladá sacharidy na jednoduchú glukózu.
Vitamín B5 (kyselina pantoténová) ~ Kuracie a hovädzie mäso, zemiaky
B5 tvorí koenzým A, ktorý rozkladá tuky a sacharidy.
Vitamín B6 (pyridoxín) ~ Bravčové a kuracie mäso, ryby
B6 pomáha uchovávať energiu a vytvárať červené krvinky.