Jedlé červy: bielkovinami nabitá slaná pochúťka už dorazila aj k nám

15. februára 2022

Ešte donedávna sme u nás vnímali jedlý hmyz len ako exotickú potravinu, ktorú môžeme ochutnať na dovolenke v Ázii. To sa však v posledných rokoch mení a odkedy bol hmyz v roku 2018 Európskou úniou schválený pre konzumáciu ľuďmi, začali v našom okolí vznikať mnohé špecializované farmy, kde chovajú červíky tej najvyššej kvality.

Vravíte si, že by ste také niečo nikdy neochutnali? Prečítajte si o benefitoch jedlého hmyzu a možno si hneď jedny červíky objednáte.

1. Vysoký obsah proteínov

Tým najvýznamnejším benefitom jedlého hmyzu, ktorý by ste mali sledovať, je jeho nutričná hodnota. Každých 100 gramov sušených lariev takéhoto jedlého hmyzu obsahuje približne 55 – 60 gramov bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu svalov, ich regeneráciu, a teda aj naše tvarovanie postavy, či chudnutie.

2. Komplexná bielkovina

Jedlý hmyz je zdrojom takzvaných komplexných bielkovín, ktoré obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny – také, ktoré musí človek prijímať v strave. Komplexné bielkoviny nájdete len v živočíšnych produktoch a sú pre človeka hodnotnejšie ako napríklad bielkoviny zo strukovín, orieškov, ryže a iných rastlinných potravín.

Dostatočné množstvo bielkovín určite viete nájsť aj vo vegánskej strave, no je to omnoho náročnejšie a aby ste do seba dostali dostatok všetkých aminokyselín, je potrebné rastlinné produkty kombinovať. Pri mäse, mliečnych výrobkoch, ale aj napríklad červíkoch je to omnoho jednoduchšie.

Jedlý hmyz je oveľa ekologickejšie jedlo ako mäso.

3. Vplyv na životné prostredie

Jedlému hmyzu sa tiež zvykne hovoriť ekologická potravina budúcnosti. Spôsob spracovania živín, ktoré hmyz pre svoj rast prirodzene využíva, totiž robia z jeho chovu tú najefektívnejšiu metódu premeny rastlinného materiálu na biomasu.

Na výrobu jedného kilogramu hmyzu je potrebného 10-krát menej rastlinného materiálu ako na jeden kilogram biomasy mäsa. Celkové priestorové využitie, teda plocha, kde sa hmyz chová je iba zlomkom oproti ploche potrebnej na výrobu rovnakého množstva potravy pri chove dobytka. Celková vodná stopa chovu jedlých červov je len niečo viac ako 4000 litrov vody, pričom napríklad pri hovädzom mäse je to až viac ako 15 000 litrov vody.

My teda chovom jedlých červov získame omnoho viac nutrične hodnotnej potraviny s nižšou spotrebou vody, využitím menšej hospodárskej plochy a tiež s nižšou emisiou skleníkových plynov.

Hmyz obsahuje všetky aminokyseliny, je teda dokonalým zdrojom bielkovín.

Bezpečnosť a hygiena na prvom mieste

Klasické ázijské hmyzie trhy, kde nájdete aj živé svrčky, červíky, kobylky a rôzne druhy chrobákov u nás ešte nehľadajte. V takejto podobe totiž nie je možné zaručiť stopercentnú hygienu a bezpečnosť potravín a preto bol predaj jedlého hmyzu zatiaľ v EÚ schválený len v spracovanej podobe.

Vy si tak na Slovensku v súčasnosti môžete vychutnať buď rôzne proteínové tyčinky, keksíky či proteínové prášky, ktoré obsahujú pomletý sušený hmyz, alebo vyskúšate sušené larvy Múčiara obyčajného. Tie nielenže obsahujú takmer 60% bielkovín, taktiež sa chuťou a štruktúrou podobajú slaným chrumkám, ktoré si môžete dať len tak ku TV, alebo ich originálne použiť do burgrov, hotdogov a iných jedál v kuchyni.

A komu by nestačila klasická slaná verzia, jedlé červy u nás nájdete už aj v ďalších 4 príchutiach:

1/1
Zavrieť reklamu