RECEPT | Valentínska red velvet torta
Poznáte slovenskú foodblogerku Red Velvet Cooking? Petra pripravuje nielen vizuálne príťažlivé, ale aj mimoriadne chutné recepty. Vyskúšajte jej Red velvet tortu – a upečte ju svojmu milovanému, či milovanej k sviatku všetkých zaľúbených. Alebo aj hocikedy inokedy!
“Red velvet torta je u nás klasika, ktorá neomrzí. Pečiem ju niekoľkokrát do roka či už na rôzne narodeniny alebo len tak, ako nedeľný zákusok. Korpus je vláčny, šťavnatý a krém svieži, pretože obsahuje krémový syr alebo smotanovú nátierku.” Petra – Red Velvet Cooking.
Hamburgery so šalátom Coleslaw
Suroviny:
Forma: 2 x 20 cm / 1 x 25 cm
Potrebujeme:
- 175 g polohrubej múky
- 2 vajcia z voľného chovu
- 160 g trstinového cukru
- 200 ml acidka / zákysu
- 100 ml rastlinného oleja
- 1 čl sódy bikarbóny
- 1 čl červeného práškového potravinárskeho farbiva
- 1 pl octu
- 1 pl holandského kakaa
- 1/2 čl vanilky
Krém:
- 400 g smotanovej nátierky alebo krémového syra
- 150 ml šľahačky
- 150 g práškového cukru
- trošku vanilky
Postup:
- V miske najprv vymiešame vajíčka s cukrom. Keď nám vznikne bledá pena, pridáme zákys, olej a potravinárske farbivo. Premiešame. Do cesta preosejeme múku a kakao. Pridáme vanilku a premiešame. Nakoniec ešte pridáme sódu a ocot.
- Vymiešané cesto nalejeme do dvoch 20 cm foriem na tortu, ktoré sme vystlali papierom na pečenie (môžeme pokojne použiť aj jednu veľkú formu na tortu, torta potom bude trošku nižšia).
- Pečieme pri 175 °C približne 45 minút, alebo kým nie je špáratko po pichnutí do stredu korpusu úplne suché.
- Korpusy necháme vychladnúť a prekrojíme.
- V kuchynskom robote vymiešame smotanovú nátierku alebo krémový syr, šľahačku, práškový cukor a vanilku. Približne 2/3 krému naplníme tortu. Do stredu môžeme dať aj trochu domáceho džemu. Zvyšnú časť krému môžeme (ale nemusíme) dofarbiť kvapkou červenej farby.
- Krémom potrieme vonkajšie strany torty.
- No a vrch môžeme dozdobiť červenými omrvinkami, ovocím alebo kvetmi.
Dobrú chuť!
Ďalšie skvelé recepty nájdete na jej blogu Red Velvet Cooking a sem-tam aj na našom webe.
“RED VELVET blog vznikol hlavne ako online kuchárka a obrázkami. V kuchyni som sa motala od malička a neskôr sa k tomu pridalo aj fotenie a kreslenie ako hobby. Blog taký, ako je dnes je teda spojenie týchto vecí.
A prečo red velvet? Lebo velvetka je tá naj torta.”