Tvarohové knedličky so škoricovou posýpkou a čerstvým rebarborovo-jahodovým kompótom

15. augusta 2023
Tvarohové guľky recept

Ak sa niekedy vyberiete na dovolenku do Rakúska, neobíďte Tirolsko. My sme si počas jeho návštevy nenechali ujsť lekciu varenia v horskej chate v Angerer Alm.

Naše hostiteľky Annemarie a jej dcéra Katharina sú tiež výborné kuchárky a o svoje vedomosti sa s nami podelili na lekcii varenia. Rozdelení do niekoľkých tímov sme pripravili vynikajúci recept. A keďže chutil naozaj fantasticky, radi sa oň s vami podelíme.

Suroviny:

Tvarohové cesto

  • 140 g masla
  • 30 g cukru
  • 140 g múky
  • 140 g krupice
  • 1 vajce
  • 1 vaječný žĺtok
  • 500 g tvarohu
  • citrónová kôra
  • 2 dl rumu

Maslovo-škoricová posýpka

  • maslo
  • škorica
  • strúhanka
  • cukor

Jahodovo-rebarborový kompót

  • cca 300 g rebarbory
  • cca 300 g jahôd
  • 125 ml bieleho vína
  • 125 ml vody
  • 80 g cukru
  • vanilkový cukor
  • šťava z jedného citróna
  • ½ celej škorice
Tirolsko, Rakúsko, príprava tvarohových guliek

Pracovný postup:

  1. Zmäknuté maslo zmiešame s cukrom. Pridáme vajce a vaječnýžĺtok. Ďalej primiešame múku, krupicu, rum a citrónovú kôru.
  2. Cesto necháme odpočinúť asi 2 hodiny.
  3. Vytvarujeme knedličky a uvaríme ich v jemne osolenej vode.
  4. Potom pripravíme škoricovú posýpku. Na panvici roztopíme maslo, primiešame strúhanku a smažíme dohneda. Do vychladnutej zmesi pridáme škoricu a cukor.
  5. Rebarboru umyjeme a nakrájame na veľkosti sústa. Všetky ingrediencie na prípravu kompótu – okrem ovocia – dáme variť do jedného hrnca. Keď zovrú, pridáme rebarboru a ešte krátko povaríme, kým rebarbora nie je al dente. Nakoniec do takmer vychladnutého kompótu pridáme umyté jahody nakrájané na väčšie kúsky.
  6. Knedličky servírujeme so škoricovou posýpkou aj s kompótom.

Dobrú chuť!


Text: Martina Strihová / RELAX
Foto: Martina Strihová, Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu