Tvarohové knedličky so škoricovou posýpkou a čerstvým rebarborovo-jahodovým kompótom
Ak sa niekedy vyberiete na dovolenku do Rakúska, neobíďte Tirolsko. My sme si počas jeho návštevy nenechali ujsť lekciu varenia v horskej chate v Angerer Alm.
Naše hostiteľky Annemarie a jej dcéra Katharina sú tiež výborné kuchárky a o svoje vedomosti sa s nami podelili na lekcii varenia. Rozdelení do niekoľkých tímov sme pripravili vynikajúci recept. A keďže chutil naozaj fantasticky, radi sa oň s vami podelíme.
Môže vás zaujímať:
Mafiny, čo sa nemrvia
Suroviny:
Tvarohové cesto
- 140 g masla
- 30 g cukru
- 140 g múky
- 140 g krupice
- 1 vajce
- 1 vaječný žĺtok
- 500 g tvarohu
- citrónová kôra
- 2 dl rumu
Maslovo-škoricová posýpka
- maslo
- škorica
- strúhanka
- cukor
Jahodovo-rebarborový kompót
- cca 300 g rebarbory
- cca 300 g jahôd
- 125 ml bieleho vína
- 125 ml vody
- 80 g cukru
- vanilkový cukor
- šťava z jedného citróna
- ½ celej škorice
Pracovný postup:
- Zmäknuté maslo zmiešame s cukrom. Pridáme vajce a vaječnýžĺtok. Ďalej primiešame múku, krupicu, rum a citrónovú kôru.
- Cesto necháme odpočinúť asi 2 hodiny.
- Vytvarujeme knedličky a uvaríme ich v jemne osolenej vode.
- Potom pripravíme škoricovú posýpku. Na panvici roztopíme maslo, primiešame strúhanku a smažíme dohneda. Do vychladnutej zmesi pridáme škoricu a cukor.
- Rebarboru umyjeme a nakrájame na veľkosti sústa. Všetky ingrediencie na prípravu kompótu – okrem ovocia – dáme variť do jedného hrnca. Keď zovrú, pridáme rebarboru a ešte krátko povaríme, kým rebarbora nie je al dente. Nakoniec do takmer vychladnutého kompótu pridáme umyté jahody nakrájané na väčšie kúsky.
- Knedličky servírujeme so škoricovou posýpkou aj s kompótom.
Dobrú chuť!
Text: Martina Strihová / RELAX
Foto: Martina Strihová, Shutterstock
1/1