Merať či nemerať? Rátate si kilometre a kalórie alebo žijete intuitívne?

25. februára 2024

Horúca téma wellness priemyslu, v ktorej rinčia zbrane.

Merať či nemerať?

Pri výbere tej správnej metódy alebo toho správneho mixu by ste mali mať na pamäti, že vaša metóda by mala:

1. Byť udržateľná

Ak si chcete zapisovať jedálniček, mali by ste tak robiť (aspoň určitú dobu) pravidelne. Pokiaľ viete, že nemáte čas na to, aby ste si viedli záznamy a vyhodnocovali ich, meranie bude pravdepodobne len ďalšia strata času.

2. Byť realistická

Ak nemáte vzťah k elektronickým zariadeniam a sťahovanie dát vás obťažuje, radšej si namiesto športtestru kúpte kabelku.

3. Prinášať radosť

Milujete pocit, keď sa dívate na graf vašej klesajúcej hmotnosti? Prežívate každý osobák ako svoje ďalšie víťazstvo? Alebo ste nespútaný živel, ktorý prahne po slobode a najradšej má, keď si všetko môže spraviť podľa seba? Nech je to akokoľvek, nenúťte sa do niečoho, čo ide proti tomu, kým v skutočnosti ste.

4. Zodpovedať vášmu cieľu

Samozrejme, môžete sa rozhodnúť, že budete merať alebo nemerať len z vlastného rozmaru. Pretože môžete. Ak však sledujete konkrétny cieľ, mali by ste si zvoliť takú metódu, ktorá vám k nemu pomôže.

Praktický sprievodca

Pokiaľ chcete mať svoj životný štýl trochu viac pod kontrolou, je dobré vedieť, aké metódy máte k dispozícii, aby ste si mohli vybrať, prípadne namixovať to, čo vám bude najviac vyhovovať. Tak čo, ktorý tím ste vy: počítanie kalórií, počítanie makier, meranie porcií podľa ruky, intuitívne alebo mindful stravovanie?

1. Počítanie kalórií a makier

Idea je pomerne jednoduchá. Na základe svojej výšky, hmotnosti, veku, pohlavia a hmotnostného cieľa si stanovíte, koľko kalórií skonzumujete.

Pri meraní makier túto myšlienku rozviniete ešte ďalej – celkové kalórie si rozdelíte na makroživiny: bielkoviny, sacharidy a tuky. V tomto prípade nepočítate špecificky kalórie, ale zaujíma vás hlavne to, koľko gramov z ktorej makroživiny ste skonzumovali.

Rôzne aplikácie vám môžu pomôcť pri meraní nielen kalórií, ale aj bielkovín, cukrov, tukov, rôznych vitamínov a minerálov. Foto: Shutterstock.

Hoci počítania kalórií a makier sa mierne odlišujú, v zásade ide o rovnakú vec. Žiadne jedlo neostane nepovšimnuté, pretože každému priradíte nejakú číselnú hodnotu.

Nástroje

Ak ste si nikdy neviedli stravovací denník, na začiatku to môže byť pomerne náročné. Potrebujete myslieť na to, aby ste si každé pripravené jedlo odvážili, našli si nutričné hodnoty každej potraviny a rozpočítali všetky potrebné údaje.

V dnešnej dobe je aj táto otročina už o niečo jednoduchšia, pretože na webe nájdete nutričné hodnoty (hádam) každej potraviny, čo je však ešte lepšie, existujú aplikácie, ktoré vám ponúkajú prehľadné denné záznamy a obsahujú tiež užívateľské databázy potravín, takže si nemusíte prácne odpisovať údaje z etikiet ani rozpočítavať porcie.

Medzi najznámejšie aplikácie patrí MyFitnessPal, FatSecret, Lose It! alebo Kalorické tabuľky. Dobrá správa je, že väčšina z nich je zdarma a spoplatňované sú zväčša až niektoré sofistikovanejšie doplnky.

Plusy:

  • Zvládnete to sami: nepotrebujete žiadne školenie, žiadne odborné vedenie, žiadne finančne náročné investície.
  • Metóda, ktorá funguje: výskumy dokazujú, že meranie kalórií alebo makier je metóda, ktorá pri svedomitom zapisovaní u väčšiny ľudí funguje. Je presná: meranie a počítanie kalórií alebo makier je tou najpresnejšou metódou, ktorú v domácich podmienkach môžeme na seba aplikovať.
  • Dá vám prehľad: najväčšou výhodou je to, že vďaka počítaniu a študovaniu etikiet získate prehľad o tom, koľko kalórií sa v ktorej potravine či jedle skrýva a pochopíte, že napríklad jeden obyčajný rožok s maslom, šunkou a syrom vás veľmi nezasýti, zato vám dodá slušnú porciu kalórií.

Mínusy:

  • Dlhodobo ťažko udržateľné: ktokoľvek, kto sa na túto cestu vydá, by mal vedieť, že to bude pravdepodobne záležitosť krátkodobá. Hádam nikto nevydrží byť otrokom tabuliek celý život. Našťastie to však ani nie je pointa.
  • Nárazové prejedanie sa: sú popísané prípady, kedy táto metóda u niektorých ľudí vyvolala poruchy prijímania potravy ako napríklad nárazové prejedanie sa.
  • Pocit obmedzovania sa: ak máte pri dodržiavaní prísneho jedálnička pocit, že si stále niečo upierate a musíte sa obmedzovať, s najväčšou pravdepodobnosťou sa to skôr či neskôr obráti proti vám.
  • Moralizovanie stravy: pokiaľ váš vnútorný hlas začne označovať potraviny ako „dobré“ a „zlé“, hrozí, že si k týmto nálepkám pripútate aj svoju vlastnú dôstojnosť a to vás veľmi rýchlo môže stiahnuť poriadne hlboko.

Záver

Hlavným cieľom počítania kalórií a makier je získať nutričnú predstavu o potravinách a jedlách, ktoré pravidelne konzumujeme, a spraviť cielené úpravy jedálnička smerom k potravinám, ktoré nám lepšie pomôžu buď chudnúť, alebo udržiavať si zdravú hmotnosť.

Táto metóda môže byť pri bežnom živote dosť namáhavá. Foto: Shutterstock.

Táto metóda najlepšie funguje v krátkodobom horizonte pri snahe o dosiahnutie vysokých cieľov. Nikdy by ste jej nemali dovoliť, aby začala príliš kontrolovať váš život a nikdy by ste jej nemali príliš prepadnúť.

2/5
Zavrieť reklamu