Vajíčka: Mali by byť súčasťou zdravej výživy?

7. októbra 2023
Avokádový chlebík s vajíčkom.

Niektorí ich milujú, iní sa ich boja. Kvôli obsahu cholesterolu ich lekári niekedy zakazujú, inokedy povoľujú. To sú vajíčka. Aká je pravda – a mali by byť súčasťou zdravého jedálnička?

Vo vaječnom žĺtku síce nachádzame cholesterol, ale musíme rozlišovať, o aký druh ide. Existuje „zlý“ LDL cholesterol, ktorý sa spolupodieľa na tvorbe aterosklerózy (na kôrnatení krvných ciev) a následnom vzniku náhlych mozgových alebo srdcových príhod (porážky alebo infarktu). Až v deväťdesiatich percentách však vo vajíčkach nachádzame „dobrý“ HDL cholesterol, ktorý cievy pred aterosklerózou naopak skôr chráni.

Žĺtok je po morských rybách druhý najdôležitejší zdroj omega-3 polynenasýtených mastných kyselín, ktoré sa spolupodieľajú na ochrane pred ochoreniami obehovej sústavy. Obsahuje najmä železo, meď, vápnik, fosfor, lecitín, vitamínyskupiny B, vitamíny A a E, a preto sa odporúča, aby vajcia boli v rozumnej miere súčasťou jedálneho lístka všetkých generácií.

Zásadná otázka však je, v akej forme a kedy sa majú konzumovať.

Hemendex len s prižmúrením očí

Pre ľudí, ktorí preferujú mimoriadne zdravú výživu, nie je vhodné konzumovať vajcia na mäkko alebo ako praženicu či volské oko, prípadne spolu so šunkou ako hemendex. Je to najmä kvôli spôsobu prípravy – používanie nevhodných olejnatých prímesí, smaženie či riziko infekcie salmonelou. Nevhodná je i konzumácia surových vajec.

„Ideálne“ sú jedno až dve vajcia na tvrdo dopoludnia, minimálne štyri hodiny pred záťažou. Kvôli pomalšiemu a ťažšiemu tráveniu, ktoré trvá dve až tri hodiny, sa táto forma vaječnej pochúťky neodporúča ani v deň významnejšej fyzickej záťaže.

Vajce na tvrdo
Vajcia na tvrdo. Foto: Shutterstock

Vek je naozaj číslo

Vajíčka je potrebné konzumovať čerstvé, ale často nevieme rozoznať ich „vek“. To sa týka najmä vajec z domáceho chovu, ktoré nekupujeme v obchode. Ako to zistíme? Každé vajce kúpené v obchode má na škrupine kód. Podľa neho sa dajú zistiť krajina pôvodu, výrobca a podmienky, v ktorých boli sliepky – nosnice chované.

Napríklad značky SK, CZ, PL označujú štát, odkiaľ vajíčko pochádza. Pred nimi je ešte číslica v rozmedzí 0 až 3.

Vajcia označené nulou pochádzajú z voľného výbehu v bio chove, kde je krmivo sliepok z ekologického hospodárstva, bez umelých hnojív a pesticídov. Značenie číslom 1 majú vajcia sliepok z voľného výbehu, ale v ich krmivách môžu byť prítomné umelé prísady. Číslom 2 sú označené vajíčka znášané z chovu v uzavretých halách. Tieto sliepky sa nikdy nedostanú na čerstvý vzduch. Číslo 3 označuje vajcia od sliepok z klietkového chovu.

Najzdravšie a zároveň najdrahšie sú vajcia označené nulou.

Babské rady, ako zistiť čerstvosť

Hoci už tak trochu rozumieme pečiatkovému kódu, ktorý má označovať kvalitu a trvanlivosť vajíčka, predsa len sa zdá, že to vždy celkom nesedí. Existujú preto aj „babské“ metódy, ako poznať, či je vajce naozaj čerstvé.

Ak vajíčko rozklepnete na tanierik a ono drží spolu – žĺtok je pevný, neroztečie sa a bielko okolo neho vytvorí druhý, takmer rovnako pevne zreteľný kruh, je čerstvé a dá sa bez obáv konzumovať.

Ak žĺtok „splýva“ s bielkom, vajce je staršie a dá sa použiť len do cesta alebo na varenie.

Čerstvosť sa dá spoznať aj bez rozklepnutia. Na širšom konci má každé vajíčko akúsi vzduchovú bublinu. U čerstvého je maličká, „starnutím“ sa zväčšuje. Keď vajce ponoríme do pohára s vodou, superčerstvé zostáva na dne ako kameň, ak sa „stavia na špičku“, je asi týždeň staré a keď vypláva na hladinu, jeho použiteľnosť sa pomaly končí.

Vajcia na kosti. Foto: Shutterstock
Ak máme domáce vajíčka, vždy si na ne napíšeme dátum, aby sme sa pri ich používaní ľahšie orientovali. Foto: Shutterstock

Spozornejte v lete

Najmä v letných mesiacoch sa oplatí dávať si väčší pozor na dátumy spotreby vajíčok. Podľa odborníkov sú vajíčka stabilné asi tri týždne po znesení. Ak máme domáce vajíčka, vždy si na ne napíšeme dátum, aby sme sa pri ich používaní ľahšie orientovali. Určite ich netreba umývať, lebo sa naruší prirodzená ochranná vrstva na škrupine.

Ak sú špinavé, jemne zotrieme nečistoty suchou handričkou alebo mäkkou kefkou. Papierový alebo plastový obal na vajíčka má okrem relatívnej ochrany pred rozbitím ešte jednu výhodu. Aj v chladničke totiž udrží stabilnú teplotu. Tá sa napríklad naruší, ak sa vajíčka vyložia do stojana vo dverách, ktoré sa často otvárajú. Vajíčka tak zbytočne prichádzajú o kvalitu.


Text: MUDr. Pavel Malovič
Foto: Shutterstock, Pexels.com

1/1
Zavrieť reklamu