Veľký prieskum stravovania Slovákov. U väčšiny prevažuje klasika, patríte k nim aj vy?

24. novembra 2021

Stravovať sa zdravšie – to je túžba siedmich z desiatich Slovákov, ktorí by radšej obmedzili sladké než slané jedlá. Čo ďalšie sa môžeme o sebe dozvedieť?

Aj veľký prieskum o stravovaní Slovákov potvrdil, že sa s rodinou pri jedle stretávame čoraz menej, najčastejšie len na večeru. Jedinou výnimkou je aspoň nedeľa, kedy sa pri stole usadí najbližšia a niekedy aj vzdialenejšia rodina.

Slané áno, sladké nie

Síce až tri štvrtiny z nás tvrdia, že nám záleží na tom, ako sa stravujeme, uvedomujeme si, že je to dôležité, ale v skutočnosti sa nám na tomto poli až tak nedarí. Podobný počet z nás by chcelo zaradiť do jedálnička viac zdravých jedál. Ale čo sú tie nezdravé dobroty? V tom máme jasno – sladké a slané pochutiny.

Štyridsať percent Slovákov si myslí, že by mali obmedziť chipsy a krekry, ale až 60 percent by sa chcelo krotiť pri sladkostiach a dezertoch.

Jeme často, ale nie spolu

Najdôležitejším jedlom dňa je pre dve tretiny Slovákov obed, preto ho nevynechávame. Na raňajkách záleží len menej než tretine Slovákov, na večeri každému pätnástemu. Takmer polovica Slovákov nezabúda ani olovrantovať a desiatovať. Až 54 percent ľudí jedáva aspoň 4-krát denne a každý piaty tvrdí, že až 5-krát denne,” uviedla hovorkyňa siete potravín Billa K. Kirchnerová.

Mäso s klasickou prílohou je veľmi typický nedeľný obed väčšiny Slovákov. Patríte k nim? Foto: Shutterstock

Medzi slovenskými rodinami je však podľa výsledkov prieskumu mnoho takých, ktoré sa nestretávajú pri spoločnom stolovaní. Najťažšie je zísť sa spolu pri raňajkách a počas obeda. Počas celého dňa sa pri stole míňa až 7 % slovenských rodín.

Ranné chute sa nám menia počas dní v týždni

Cez víkend aj v pracovný týždeň dominuje raňajkám klasika. Sladké alebo slané pečivo, k tomu šunka, syr, maslo alebo marmeláda – aspoň to si na tanier naloží až 57 percent z nás.

Klasika na raňajky ešte stále prevažuje. Pečivo s maslom, šunkou alebo marmeládou. Foto: Shutterstock

Cez víkend si tretina Slovákov pripraví teplé raňajky, teda praženicu, vajíčko, párky alebo toasty. Zdravé raňajky, ako sú cereálie, šalát, jogurt alebo müsli si počas týždňa naordinuje pätina z nás, ale cez víkend už len jeden človek z ôsmich.

Rozdiely sú viditeľné aj medzi mladými ľuďmi do 25 rokov a staršími dospelými nad 56 rokov. Mladí raňajkujú výrazne zdravšie alternatívy a menej kávy ako ostatní. Starší dávajú prednosť teplým raňajkám. Popíjame k nim zvyčajne kávu alebo čaj. Kávu si ráno urobia prevažne ženy.

Ako sme na tom s obedom?

Slováci si pred pandémiou čoraz častejšie vyberali obed v reštaurácii z ponuky denného menu. Aj keď, samozrejme, nie všetci. Ženy si častejšie nosia obed do práce z domu. Všetko sa mení cez víkend. Najmä nedeľa patrí rodinným obedom, či už v pohodlí domova, alebo sa Slováci vyberú na návštevu k blízkej rodine.

Nedeľný obed na Slovensku znamená slepačí vývar. Foto: Shutterstock

Zaujímavé je, že väčšina z nás si nedeľný obed spája hlavne s vývarom, na druhom mieste sa ocitlo mäso s tradičnými prílohami a kedysi obľúbený vyprážaný rezeň patrí do TOP 6.

Slovenská večera býva studená

Studená večera prevažuje nad teplou – 58 percent z nás sa uspokojí s pečivom s prílohou.

Z nápojov si vyberáme zdravšie alternatívy, teda čistú vodu, minerálku alebo čaj. Podiel alkoholických, kofeínových a sladených nápojov je 14 %. Alkohol si k večeri nalievajú skôr muži. Večeria sa doma. Nezáleží na tom, či ej pracovný týždeň, alebo víkend, večeriame medzi 18 a 19 hodinou. Potešujúce je, že väčšine slovenských rodín sa podarí stretnúť pri večeri aspoň dvakrát do týždňa.

Také sú výsledky reprezentatívneho prieskumu spoločnosti Billa, ktorý v októbri 2019 na vzorke 519 respondentov realizovala agentúra 2muse.

Text: Relax
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu